06.11.2011 21:21

Liečba jazvečím tukom

JAZVEČÍ TUK A JEHO VYUŽITIE VO FARMÁCII

 

            Jazvec mal pre človeka kedysi veľký význam, dnes však upadol takmer do úplného zabudnutia. Popri iných vlastnostiach ľudia kedysi lovili jazveca najmä pre jeho tuk, ktorý sa používal na výrobu mastí proti reume. V stredoveku i rannom novoveku boli prírodné produkty ľudového liečiteľstva z jazvečieho tuku štandardným tovarom v lekárni, boli to tzv. „oficinálne“ produkty, teda liečivá uvedené vo vtedajších liekopisoch.

            Mäso z jazveca je tiež veľmi chutné, no na trhu sa skoro vôbec neobjavuje, pretože často býva nakazené parazitmi z rodu Trichinella. Avšak vyšetrenie ulovených jazvecov určených na ľudskú konzumáciu na Trichinelly je povinné, takže pri uvádzaní na trh platia rovnaké pravidlá ako napr. pri diviačom mäse. S jazvečou srsťou sa tiež už tak neobchoduje ako kedysi. Jazvečie štetiny sa používali na výrobu kief a dodnes sa z nich vyrábajú drahé štetky na holenie (na mokré holenie). Kvalitné štetce z jazvečích štetín sa používajú v maliarstve. Jazvečia briadka slúži ako okrasa poľovníckeho klobúka. Dnes sú však výrobky z jazveca veľmi zriedkavé. Drvivá väčšina jazvečích štetín sa dnes dováža (odkiaľ inokadiaľ než) z Číny, kde sa jazvece chovajú na obrovských farmách najmä na mäso. Tuk z takto chovaných zvierat je však pre farmaceutický priemysel absolútne nevhodný, lebo jeho kvalita sa dá získať iba vo voľnej prírode pri spásaní jesenných lúk plných liečivých bylín obsahujúcich liečivé látky. Preto jazvečí tuk ponúkaný v našom obchode je získaný z jazvecov ulovených vo voľnej prírode, sčasti v Nemecku, no najmä v nekonečných šírych ruských lesoch za Uralom a na Ďalekom východe.

            Masové ničenie líšok fumigáciou (otrava plynom) znamenalo v 70. rokoch aj dramatické úbytok počtu jazvecov v Európe. Po zakázaní fumigácie sa ich stav čiastočne stabilizoval a v niektorých lokalitách je ich stav skutočne uspokojivý, takže v určitých mesiacoch (1.9. – 30.11) je dokonca aj povolený odstrel jazveca. Pritom sa argumentuje najmä jeho škodlivosťou voči nízkej a pernatej zveri. Jazvec ničí hniezda jarabíc a bažantov, ako aj čerstvo vrhnuté mláďatá zajacov v poľných priehlbinách. Napriek tomu sa poľovníkom v dobe jesenného lovu iba zriedka podarí uloviť v noci aktívneho a mimoriadne opatrného jazveca. Častejšie sa preto chytá do pascí. Počet ulovených jazvecov z roka na rok rastie (na Slovensku cca. 600 kusov ročne), no tento počet ani zďaleka nepostačuje na to, aby sme na Slovensku začali vyrábať jazvečí tuk na použitie v zdravotníctve.

            Jazvečí tuk je teda čistý prírodný produkt, ktorý má mnohoraké použitie. Používa sa napr. na suchú kožu, zápaly, prechladnutia, reumu a pod.

            Naše odporúčanie: Po namáhavom a stresujúcom dni, pri vlhkom studenom počasí a pri prvých príznakoch prechladnutia je jazvečí tuk skutočný balzam pre Váš organizmus. Rôzne aktívne látky z tuku posilňujú Váš imunitný systém a oslabujú škodlivé baktérie.

            Jazvečí tuk môžeme v zásade používať dvoma spôsobmi:

  1. Vonkajšie použitie – natieranie.
  2. Vnútorné použitie – užívanie.

Vonkajšie použitie:

  1. Bolesti chrbta a končatín, bolesti kĺbov, stuhnuté svaly a kĺby, dna, reuma, artróza, úsad (seknutie v krížoch), tenisový lakeť, zápaly, rany, modriny a pomliaždeniny, celulitída, neurodermatitída, vytknutia, svrbenie, lišaj, pásový opar, starostlivosť o kožu po športe, na masáž, únava chodidiel a natrhnutia tkaniva.

Natiera sa 2-3x denne, pričom nesmie chýbať aspoň jedno natretie večer. Pri týchto príznakoch tuk sa nanáša mierne zohriaty (napr. fľaštička ponorená do teplej vody (nie horúcej!), položená na radiátor a pod.) v malom množstve na šiju, krk, plecia, ramená, chrbát, lakeť, stehná, lýtka, kolená, kĺby a postihnuté tkanivá a jemne sa vmasíruje. Tuk sa takmer 100% vstrebáva do kože!

 

  1. Nádcha, prechladnutie, zápal pľúc, zápal priedušiek

Nádcha – pod nozdry (nosové dierky) natrieť pár kvapiek tuku a vdychovať.

Prechladnutie – natierať hrudný kôš, priedušky, šiju, lopatky a chodidlá.

Silné prechladnutie, ochorenia pľúc a priedušiek - použijeme metódu obkladov – oblasť pľúc a priedušiek natrieme jazvečím tukom alebo do jazvečieho tuku namočíme ľanovú handru, prípadne gázu alebo obväz prípadne iný nesavý materiál a priložíme na určené miesto, prikryjeme igelitom a druhou zohriatou vrstvou handier alebo obväzov udržujeme v teple. Namiesto handier je ideálne použiť aj termofor.

 

Vnútorné použitie:

Jazvečí tuk sa užíva 1 hodinu pred jedlom na lačný žalúdok.

Pri ľahkom prechladnutí: Dospelí užívajú 1 polievkovú lyžicu 3x denne, deti od 3 do 15 rokov 1 čajovú lyžičku 3x denne až do vymiznutia príznakov. Pri prechladnutí odporúčame kombinovať s prírodným antibiotikom – kvapkami z grapefruitových zrniečok.

Pri ťažkých a chronických pľúcnych ochoreniach (tuberkukóza, zápal pľúc, hnisavý zápal priedušiek): Dospelí užívajú 1-3 polievkové lyžice 3x denne počas jedného mesiaca. Potom nasleduje prestávka 2-4 týždne, potom možno kúru opakovať. Toto dávkovanie sa neodporúča pre deti do 18 rokov. Namiesto toho sa deťom odporúča užívať tuk spolu s jedlom (pozri nižšie) a staršie deti môžu užívať aj kapsuly.

Žalúdočné a črevné vredy, kolitída, gastritída, pankreatitída, úplné vyčerpanie organizmu: užíva sa rovnako ako pri ťažkých pľúcnych ochoreniach

Deti a dospievajúci do 18 rokov môžu jazvečí tuk užívať aj v teplom mlieku alebo si ho zamiešať do medu alebo lekváru, v hrubej vrstve naniesť na chlieb alebo pečivo a zapiť horúcim čajom a ako podporu užiť ešte 15 kvapiek z grapefruitových zrniečok.

 

Ďalšie málo známe použitie jazvečieho tuku:

Jazvečí tuk sa najmä v Rusku užíva pred alebo po väčšom požívaní alkoholických nápojiov. Zvyšuje sa tým hranica ovplyvnenia organizmu alkoholom. Taktiež aj dôsledky na druhý deň sú miernejšie. Týmto však žiadnym spôsobom nechceme navádzať sa zvýšené požívanie alkoholu, ktoré môže viesť až k otrave, čomu jazvečí tuk nedokáže zabrániť!

Jazvečí tuk má podobné výživové hodnoty ako rybí olej, avšak omnoho viacej prírodných aktívnych látok, preto má širší diapazón účinku.

Jazvečí tuk sa hodí aj na varenie a vyprážanie alebo zmiešavanie s inými tukmi, avšak s jeho množstvom to netreba preháňať (navyše ani nie je taký lacný, aby sa na ňom bežne vyprážalo).

Jazvečí tuk je aj absolútne spoľahlivý a ekologický impregnačný prostriedok na kožu. Kožené topánky alebo čižmy turistov, horolezcov a poľovníkov sú ideálnym miestom na použitie, tuk spoľahlivo impregnuje a zabezpečí vodotesnosť topánok. (Samozrejme nepoužívame na Gore-Tex).a

Jazvečí tuk je veľmi vhodný na starostlivosť o kovy, najmä o nože.

Výpočet použitia jazvečieho tuku by bol ešte veľmi - veľmi dlhý. Možno aj vy sami nájdete nejaký nový spôsob jeho využitia. Používajte ho však najmä na to, v čom je už po stáročia osvedčený – na poruchy pohybového aparátu a na pľúcne ochorenia!

 

                                                                                                         

—————

Späť