11.05.2011 12:48

Liečba harpagofytom ležatým

HARPAGOFYT A JEHO VYUŽITIE VO FARMÁCII

Expert na liečivé rastliny - profesor Detlef Haberer z Univerzity v Münsteri - sa venoval skúmaniu rastliny "Čertov pazúr" (Harpagofyt ležatý). Rastlina rastie iba v piesočnatých oblastiach púšte Kalahari. Tradiční liečitelia všetkých národných kmeňov používajú túto rastlinu pri liečení reumatizmu a artritídy.

Odkedy sa v Nemecku a ostatných západoeurópskych krajinách stala reuma jednou z najčastejších chorôb, dopyt po nej stúpol tak, že jej hrozí vyhynutie. Vedci na Slobodnej univerzite v Berlíne zistili, že Čertov pazúr netíši len bolesti (extrakt z koreňov), ale podporuje aj tvorbu novej chrupavkovitej hmoty.

Harpago vyhrabávajú domorodci zo zeme a predávajú veľkoobchodníkom za pár namíbijských dolárov. 50 miliónov rastlín ročne - taký je dopyt západného sveta po tejto rastline. Len Namíbia vyváža ročne 1000 ton tejto rastliny. 80% z toho sú rastliny od pytliakov.

Napriek tomu sú mnohé rastliny, ktoré sa predávajú -  bezcenné. Existujú totiž dva druhy Harpaga. Harpagophytum  procumbens a Harpagophytum zeyheri. Tieto dve rastliny dokážu od seba rozlíšiť len odborníci, pytliaci nie. Druhá uvedená rastlina - H.zeyheri nemá veľké liečivé účinky. Preto sa dobrovoľníci a pracovníci univerzity pod vedením profesora Haberera podujali na výskum a dnes v Afrike vykonávajú  kontrolované pestovanie liečivého Harpaga. Hľuzy rastliny sú žlté, podlhovasté, podobné repe. Od času, keď sa hľuzy vytiahnu zo zeme, potrebuje rastlina ďalšie štyri roky pokoja na to, aby sa vytvorili nové hľuzy. Sušené Harpago musí byť chrumkavé. Je také horké, že "to trhá nechty na nohách". Nuž čo zlé sa zlým vyháňa....

 

—————

Späť